اهمیت و 6 فایده اساسی بازی فکری برای کودکان

اهمیت و ۶ فایده اساسی بازی فکری برای کودکان عمو کتابی

اهمیت بازی فکری برای کودکان

شما به‌عنوان والدین، در مورد اهمیت اسباب بازی در رشد کودکان چه می‌دانید؟ آیا تا به حال در زمینه اهمیت خرید اسباب بازی فکر کرده‌اید؟ مطالعات نشان داده‌اند که بچه‌ها ذاتا کنجکاو هستند تا چیزهای جدید محیط اطراف خود را کشف کنند. به‌همین‌دلیل، دائما به کاوش در دنیای اطراف خود می‌پردازد و این مسئله بخشی از روند طبیعی رشد و تکامل آن‌ها برای یادگیری محسوب می‎شود. از نظر کارشناسان خرید انواع اسباب بازی به‌خصوص خرید بازی فکری کودک و بازی های آموزشی کمک می‌کند تا کودک با سرعت بیشتری شرایط پیرامون خود را درک کند. اگرچه امروزه طرح‌های مختلفی از اسباب بازی در بازار وجود دارد اما شما باید با توجه به سن و ضریب هوشی فرزند خود بازی‌های مناسب را انتخاب و تهیه کنید. ازآنجایی‌که بازی‌های فکری یکی از دسته‌های مهم اسباب بازی محسوب می‎شوند، در ادامه به فواید بازی فکری کودکان اشاره خواهیم کرد.

توصیه می‌کنیم اهمیت اسباب بازی‌ها را در تقویت حواس، تخیل و افزایش مهارت‌های حرکتی و اجتماعی فرزند خود دست کم نگیرید!

اصولا اسباب‌بازی‌های فکری با کمک به یادگیری دنیای اطراف، افزایش ضریب هوشی، تامین کنجکاوی و بهبود قدرت خلاقیت کودکان، به‌عنوان منابعی عالی برای سرگرمی از روند رشد طبیعی کودکان حمایت می‌کنند.
پس با توجه به اهمیت اسباب بازی برای کودکان، می‌توان تهیه انواع اسباب بازی به‌خصوص بازی فکری را نوعی سرمایه‌گذاری ذهنی و فکری برای آینده کودک محسوب کرد. احتمالا این ابهام در ذهن شما شکل گرفته است که از چه سنی باید برای تهیه انواع اسباب بازی فکری اقدام کرد؟

اگر دقت کنید معمولا روی جعبه انواع اسباب بازی‌ فکری اعداد 2+ یا 3+ درج شده است. در واقع این اعداد به این معنی هستند که اغلب کودکان از سن دو یا سه سالگی به بعد آماده انجام بازی‌های فکری هستند.
تحقیقات روانشناختی نیز ثابت کرده‌اند که کودکان با شروع سن 2 سالگی به سرعت در حال یادگیری زبان و حرکات فیزیکی هستند. کودکان 3 تا 6 سال نیز دامنه توجه بالایی دارند. معمولا زیاد صحبت می‌کنند و دوست دارند مهارت‌های ذهنی خود را آزمایش کنند. به‌همین‌دلیل، در این بازه سنی ارائه یک اسباب بازی فکری برای بازی دو یا چند کودک با یکدیگر فکر بدی نیست.

پیشنهاد می‌کنیم برای بهره‌مندی از فواید بازی فکری کودکان، هنگام تهیه اسباب بازی فکری به نکات زیر نیز توجه کنید:

  • به‌دنبال اسباب‌بازی‌ باشید که همراه همیشگی فرزند شما باشد
  • اسباب بازی‌ فکری انتخاب کنید که به طرق مختلف قابل استفاده باشد
  • به‌دنبال اسباب بازی‌ باشید که قدرت تخیل فرزند شما را تحریک کند
  • به فرزند خود فرصت بازی با اسباب بازی‌هایی را بدهید که شبیه به دنیای واقعی هستند
  • اسباب بازی‌ را انتخاب کنید که کودک را به کاوش و حل مسئله تشویق ‌کند
  • به خرید اسباب بازی فکری کنید که بتواند کودک را برای خواندن و نوشتن آماده کند
  • به‌دنبال اسباب بازی‌ باشید که شما نیز بتوانید در حین بازی کردن، با کودک مشارکت کنید
  • توجه به علایق کودک و ایمنی بالای اسباب بازی نیز خالی از لطف نیست.

فواید بازی فکری برای کودکان

ازآنجایی‌که روانشناسان کودک روی مزایای بازی فکری تاکید دارند، در ادامه به بارزترین فواید بازی فکری کودکان اشاره خواهیم کرد.

1. بازی فکری به بهبود قدرت خلاقیت کودک کمک می‌کند

احتمالا شما نیز متوجه شده‌اید که کودکان با حس کنجکاوی قابل توجهی به دنیا می‌آیند. در واقع آن‌ها در تلاش هستند تا با کنجکاوی در ماهیت اشیاء مختلف، محیط اطراف خود را کاوش ‌کنند. یکی از فواید بازی فکری کودکان این است که با تحریک چندین برابر قدرت کنجکاوی کودک، فضایی امن برای بهبود قدرت خلاقیت او شکل می‌دهند.

ازی فکری به بهبود قدرت خلاقیت کودک کمک می‌کند

2. بازی فکری در افزایش ضریب هوشی کودک موثر است

اصولا اسباب‌بازی‌های فکری به‌گونه‌ای طراحی و ساخته می‌شوند که بتوانند میزان هماهنگی دست و چشم، مهارت‌های حرکتی و تشخیصی کودک و قدرت حفظ کردن مطالب توسط وی را بهبود بخشند. طبق تجربه، کودکانی که در جهت گسترش این مهارت‌ها رشد پیدا م‌کنند، از ضریب هوشی بالاتری بهره‌مند می‌شوند.
خوشبختانه چون اغلب اسباب‌ بازی‌های فکری سرگرم‌کننده هستند، بچه‌ها می‌توانند در عین بازی کردن برای یادگیری دقیق مهارت‌های عملی نیز تلاش شدند. از نظر کارشناسان، این مورد از فواید بازی فکری کودکان واقعا ستودنی است.

3. بازی فکری به بهبود مهارت‌های حل مسئله کودک کمک می‌کند

یکی از جالب‌ترین ویژگی‌های ‌بازی‌های‌ فکری، توانایی آن‌ها‌ در به چالش کشیدن ذهن و مغز کودک است. به‌واقع اسباب ‌بازی‌هایی مثل پازل‌، کودک را تشویق می‌کنند تا به‌دنبال حل یک مشکل ویژه باشد. هرچه پازل تهیه‌شده پیچیده‌تر باشد، کودک نیاز دارد که از انرژی، توجه و تفکر بیشتری استفاده کند.
بهتر است بدانید که بعضی از بازی‌های فکری فرزند شما را قادر می‌سازند تا به‌صورت ناخودآگاه با نحوه حل مسائل ریاضی آشنا شود. در چنین شرایطی احتمالا می‌تواند با مسائل واقعی زندگی در آینده به شکل عاقلانه‌تری برخورد کند.

4. بازی فکری زمینه رشد و تکامل حواس کودک را فراهم می‌کند

طبق مطالعات صورت‌گرفته، مهم‌ترین حواسی که اسباب بازی‌های فکری به‌دنبال رشد و تکامل آن‌ها هستند، لامسه، بینایی و شنوایی است. مثلا اسباب بازی‌هایی که رنگ روشنی دارند، در تقویت حس بینایی موثر هستند و بازی با اسباب بازی‌هایی که صداهای مختلف تولید می‌کنند، قدرت بهبود حس شنوایی را دارد.
مطمانا با تقویت این حواس فرزند شما می‌تواند شخصیتی توسعه‌یافته داشته باشد و مهارت‌های ارتباطی خود را به شکلی بهتر بروز دهد.

بازی فکری زمینه رشد و تکامل حواس کودک را فراهم می‌کند

5. بازی فکری در افزایش توجه و تمرکز کودک موثر است

اغلب کودکان تمرکز کافی ندارند و به‌ سرعت درگیر وسایل و افراد مختلف محیط اطراف خود می‌شوند و پس از مدت کوتاهی نیز نسبت به آن‌ها اظهار بی‌علاقگی می‌کنند. در چنین وضعیتی، فواید بازی فکری کودکان نمود بیشتری پیدا می‌کند. زیرا بازی‌های فکری در عین سرگرم‌کننده بودن قدرت آن را دارند که علاقه کودک را به یادگیری افزایش ‌دهند. در نتیجه فرزند شما به‌راحتی می‌تواند مهارت‌های جدید را در حین بازی کسب کند.

6. بازی فکری به رشد مهارت‎های عاطفی و اجتماعی کمک می‌کند

یکی از مزایای بازی‌های فکری، بهبود وضعیت مهارت‎های عاطفی و اجتماعی کودک است. چراکه اغلب آن‌ها نیاز به تعامل بچه‌ با همسالان خود یا حتی بزرگسالان دارند. در این شرایط، فرزند شما به‌صورت ناخودآگاه با نشانه‌های اجتماعی و عاطفی مانند خنده، گریه و عصبانیت مواجه می‌شود و می‌تواند به‌مرور با موقعیت‌های عاطفی مختلف سازگار شود.

بازی فکری به رشد مهارت‎های عاطفی و اجتماعی کمک می‌کند

سخن آخر

در این مطلب سعی کردیم تا شما را با مزایا و معایب بازی‌های فکری آشنا کنیم تا این بار با دقت نظر بیشتری به منظور خرید اسباب بازی برای فرزند خود اقدام کنید. پیشنهاد می‌کنیم برای کسب آگاهی بیشتر در زمینه فواید بازی فکری کودکان، حتما با یک روانشناس یا روانپزشک کودکان نیز مشورت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

14 − 10 =