آموزش خلاقیت به کودکان + راه های عملی (کتاب و بازی)

آموزش خلاقیت به کودکان

اهمیت آموزش خلاقیت به کودکان

به این سوال خوب فکر کنید: آیا شما هم گاهی شاهد رفتار و اعمال عجیب از جانب فرزندانتان بوده اید؟ در صورتی که با خواندن این جمله خاطره ای به ذهنتان نیامد، خواندن خط به خط مقاله آموزش خلاقیت به کودکان برای شما بسیار ضروری است اما اگر به نظرتان کودکان خلاق است نیز میتوانید با راهکارهایی که در این مقاله به شما ارائه میدهیم خلاقیت کودکتان را افزایش دهید.

احتمالا دیده اید که برخی بچه ها سوال های عجیب و غریب میپرسند و یا کارکرد اشیاء را به گونه ای خاص تغییر میدهند. آنها با هر چیزی که دم دستشان باشد رویایشان را می سازند. خواه وسایل نقاشی باشد یا لگوهای مختلف یا یک جعبه مقوایی و چند ماکارونی!
گاهی باورمان نمی شود چطور آنها توانسته اند همه چیز را با هم قاطی کنند تا اتفاقی که می خواستند را رقم بزنند. گرچه ممکن است والدین از نامرتب شدن محیط شاکی شوند اما قطعا در دلشان، کودک خلاق خود را تحسین می کنند. اگر شما با صحنه های این چنینی مواجه نشده اید، لازم است تا اندکی بیشتر در مورد خلاقیت با هم صحبت کنیم تا شما به عنوان والدین بتوانید بهترین نقش را در نحوه آموزش خلاقیت به کودکان خود ایفا کنید.

آموزش خلاقیت به کودکان

پرورش خلاقیت در کودکان

برای آموزش خلاقیت به کودکان ابتدا باید بدانیم که خلاقیت از توانمندی‌های بالقوه همه انسان‌هاست و اگر در حال حاضر کودک شما تفکر خلاقی ندارد، جای نگرانی نیست و میتوان خلاقیت را در او رشد داد.

اختراعات، نوآوری‌ها و آفرینش‌های مختلف بشری محصول تفکر خلاق هستند. اما در این زمانه اهمیت خلاقیت برای کودکان بسیار بیشتر شده زیرا دنیا به سرعت در حال تغییر است و ما نمی دانیم کودک ما در بزرگسالی با چه مسائلی مواجه می‌شود.

اوج خلاقیت در اکثر کودکان ۵ سالگی است البته آموزش خلاقیت به کودکان پیش دبستانی و کودکان در سال‌های اولیه مدرسه نیز بسیار مفید است زیرا دانش آموزان در این سن نیز از خلاقیت سرشاری برخوردارند. بنابراین این دوره بهترین سن سرمایه‌گذاری برای خلاقیت است.

روش های آموزش خلاقیت به کودکان

در ادامه قصد داریم با استفاده از معرفی چند کتاب و بازی به شما راهکارهایی جهت پرورش خلاقیت کودکان در خانه ارائه دهیم تا بتوانید فرزندانی خلاق داشته باشید.

کتاب های خلاقیت برای کودکان

یکی از ابزارهای کارآمد در این زمینه استفاده از کتاب برای پرورش خلاقیت کودکان است و چون خوشبختانه موضوع خلاقیت در حال حاضر خیلی مطرح است و منابع بسیار خوبی از کتاب‌ها و مقالات معتبر در دسترس قرار دارد. از جمله می‌توانیم این کتاب ها را به شما پیشنهاد دهیم که میتوانید با کلیک روی عنوان هر کتاب، توضیحات آن کتاب ها را بخوانید و در صورت نیاز آن را از مجموعه عمو کتابی تهیه بفرمایید:

  • کتاب‌هایی که مستقیما روی پرورش خلاقیت کودک کار کرده اند:
    باشگاه تفکر و خلاقیت
    خلاقیت فعالیت سرگرمی
  • کتاب قصه خلاقانه:
    وقتی پدربزرگ به تو جعبه ابزار هدیه می دهد

اگر میخواهید به بررسی و خرید کتاب کودک که در بالا معرفی شد اقدام کنید، کافیست نام هر کتاب را بخش جستجو سایت، سرچ کنید.

کتاب های خلاقیت برای کودکان

بازی هایی برای افزایش خلاقیت کودکان

یکی از روش های آموزش خلاقیت به کودکان استفاده از بازی است. فعالیت هایی که در زیر معرفی میکنیم، نمونه‌هایی از کارهایی است که می توانید برای پرورش خلاقیت فرزندتان با او انجام دهید اما هرگز خودتان را به این فعالیت‌ها محدود نکنید چون قرار است شما فرد خلاقی باشید و با هر وسیله و ابزاری و در هر موقعیتی بتوانید قصه و بازی طراحی کنید.

  • بازی‌ها و اسباب‌بازی‌های خلاقانه نیز علاوه بر اینکه لحظات نشاط آوری را برای کودکان فراهم می‌کنند به رشد خلاقیت و مهارت‌های دیگری همچون برقراری ارتباط، نظم، دقت و تمرکز کمک میکنند. در این زمینه عمو کتابی بازی فکری‌های خوبی دارد که میتوانید از صفحه خرید بازی فکری کودک جهت مشاهده و بررسی این بازی ها اقدام نمایید.
  • نقاشی و هنر را جدی بگیرید. نقاشی کردن مخصوصا به صورت ذهنی و بدون آموزش خیلی به خلاقیت کودک کمک می‌کند. چقدر خوب است که ابزار نقاشی متنوع باشد مثلاً از کودک بپرسید به جای کاغذ از چه وسایل دیگری می‌توان استفاده کرد یا جایگزین مداد و گواش چه چیزهایی می‌تواند باشد. گاهی هم برعکس کودک را برای نقاشی کردن محدود کنید مثلا از او بخواهید که بدون استفاده از رنگ زرد نقاشی کند.
  • با کودک خود به صورت ریتم دار و شعر گونه صحبت کنید. تغییر صدا، آوازهای کودکانه و نواختن یک موسیقی جالب با ضربه زدن به وسایل مختلف کارهای جذاب و خلاقانه‌ای برای کودکان است.
  • بازی بیست سوالی، دیدن شکل های مختلف در ابرها و بسیاری دیگر از بازی‌هایی که بین کودکان مرسوم است برای خلاقیت آن‌ها مفید می باشد.
  • برخی معتقدند خلاقیت رابطه مستقیم با شناخت دنیای اطراف دارد؛ بنابراین مطالعه، گفتگوهای علمی، رفتن به باغ وحش، موزه، طبیعت و… می‌تواند در این راستا موثر باشد.

بازی هایی برای افزایش خلاقیت کودکان

اخطار جدی: به هیچ عنوان رفتار‌های خلاقانه کودک مسخره نشود. تا جای امکان کودک پیش دبستانی و دبستان را به یک معلم و فضای آموزشی غیر‌خلاق نسپارید (هر کس ادعای خلاقیت داشت الزاما خلاق نیست). از قوانین بیش از حد و بی‌دلیل بپرهیزید و قوانین خوب خانه را در معرض دید کودک نصب کنید. بدانید اگر اعتماد به نفس کودک ضربه بخورد احتمالا او به جایگاه باثبات تقلید و کارهای تکراری پناه می‌برد و ریسک نوآوری را کنار می‌گذارد و این یعنی سرکوبی خلاقیت.

پاسخ دادن به نیاز های کودکان

والدین دوست دارند که کودکانشان در زندگی آسوده باشند. دوست دارند که کودکان چیزی کم نداشته باشند و در رفاه و خوشی دوره کودکی را سپری کنند. بدون شک آوردن فشار بر کودک عواقب سنگینی در بزرگسالی او خواهد داشت. تامین کردن نیاز های اولیه مانند خانه، غذای مناسب، پوشاک و… علاوه بر اینکه تاثیر بر عزت نفس کودکان می گذارد، از مقدمات اصلی رشد اوست. اما افراط در تامین خواسته ها و نیاز های کودکان یکی از عواملی است که مانع رشد خلاقیت در کودکان می شود.برخی والدین بر این باورند که کودک هر چه خواست باید برایش تامین کرد. آن هم به سرعت.
انسان ها به طور فطری موقع نیاز فکرشان کار می افتد. خیلی از خلاقیت های بشر وقت نیاز ایجاد شده است. وقتی نیازی در افراد وجود دارد که پاسخی برای آن پیدا نمی کنند فکرشان به کار می‌افتد تا پاسخی برایش تولید کنند. نوآوری های تاریخ زندگی بشر همه برای رفع نیاز ها بوده است پس لازم نیست والدین به سرعت خواسته های کودکان را تامین کند. نگران نباشید این کار به نفع کودکان است. مثلا کودکان اسباب بازی برای بازی با هم ندارند. قبل از خرید یک بازی یا پیشنهاد یک بازی چطور است از آن ها بخواهیم خودشان فکر کنند و یک راه حل پیشنهاد بدهند؟
آن ها می توانند با لباس هایشان عروسک و با ظروف بازیافتی ماشین بسازند این جالب نیست؟
همین کار های کوچک را برای کودکان دست کم نگیرید. این ها به ظاهر کوچک هستند اما در واقع برای ذهن کودکان معجزه می آفرینند. البته افراط کردن در عدم پاسخ گویی به نیاز کودکان هم عواقب خودش را دارد. بنابراین والدین آگاه همیشه جانب اعتدال دارند.

یک چالش بزرگ در آموزش خلاقیت به کودکان

برای اینکه بتوانید فرزندان خلاقی داشته باشید باید خودتان هم خلاقانه رفتار کنید، بنابراین والدین و مربیان ممکن است یکی از موانع پرورش خلاقیت در کودکان باشند. اگر در هر مسئله تنها یک راه حل می شناسید و از بچه‌ها می‌خواهید که عین آن را انجام بدهند، متاسفانه خودتان غیر خلاق هستید در حالی که باید برای کودکان یک الگوی موفق خلاقیت باشید.

برای اینکه خودتان خلاق شوید به این پیشنهادات فکر کنید:

  • اگر یکی از وسایل شما خراب شد سریع به فکر دور انداختن و جایگزین کردن آن نباشید؛ سعی کنید آن را تعمیر کنید یا از قطعات آن استفاده‌های دیگری ببرید یا وسایل دیگری که دارید را جایگزین آن کنید.
  • از هر وسیله چند مدل استفاده کنید.
  • آنچه تا دیروز فکر می‌کردید آشغال است را دوباره نگاه کنید و سعی کنید یک استفاده بهینه برایش پیدا کنید.
  • از خودتان قصه بگویید.
  • نقاشی ذهنی بکشید.
  • نمایش عروسکی با کودکتان بازی کنید و خودتان طراح و اجرا‌کننده بازی‌های ریز و درشت باشید.
  • وقتی مسئله و چالشی در زندگی شما رخ می‌دهد سعی کنید چندین راه‌حل برایش پیدا کنید و بعد بهترین آن‌ها را انتخاب کنید.
  • از تماشای انیمیشن درکنار کودکتان بهره‌مند شوید.

نتیجه گیری

در این مقاله آموختیم که انسان همواره میتواند و باید خلاقیت خود را رشد دهد و توقفی برای این امر نیست. دانستیم که برای داشتن فرزندانی خلاق باید خودمان نیز خلاق باشیم و فهمیدیم که برای آموزش خلاقیت به کودکان میتوان از کتاب ها و بازی های مختلفی استفاده کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 + دوازده =