آموزش الفبا به کودک 2 تا 6 ساله – 100 درصد عملی

آموزش الفبا به کودک

مقدمه

امروزه بسیاری از پدرها و ‌مادرها دغدغه آموزش خواندن و نوشتن کودک‌ خود را‌ دارند. ما در این مقاله سعی کردیم که از روش‌هایی مناسب و منطقی برای آموزش به کودک در سنین پایین صحبت کنیم و روش‌های مناسبی را به شما عزیزان پیشنهاد بدهیم.

مجموعه عمو کتابی، مرجع انواع کتاب کودک برای تمامی رده‌های سنی و در موضوعات مختلف از برترین ناشرهای کتاب کودکان است. با عمو کتابی، آزمون و خطایی در انتخاب و خرید کتاب در کار نخواهد بود. بهترین و تحسین‌شده‌ترین کتاب‌ ها گرد هم آمده‌اند تا برای کسانی که تمایل به خرید کتاب های ارزشمند دارند، هیچ دغدغه‌ای وجود نداشته باشد.

آموزش الفبا به کودک

بسیاری از والدین دوست دارند زمانی که کودکشان شروع به نگه‌داشتن اشیاء با انگشتان خود می‌کند، نوشتن را یاد بگیرد. بااین‌حال، زمان مناسب برای یادگیری مهارت‌های نوشتاری ممکن است به عوامل زیادی بستگی داشته باشد. اینکه کودکان چقدر می‌توانند مداد رنگی یا مداد را در دست بگیرند، علاقه‌شان به حروف، اشتیاق آن‌ها، همه از عوامل تأثیرگذار بر آموزش الفبا به کودک هستند. درست کردن شعر با حروف الفبای فارسی یکی از ساده‌ترین راه آموزش حروف الفبای فارسی به کودکان هست.

از دید روانشناسی آموزش به کودکان در سن پایین شاید خیلی مناسب نباشد و باعث کم انگیزه شدن کودک در دوره‌ی تحصیل بشود. همچنین ممکن است به دلیل روش متفاوت آموزش پدر و مادرش با آموزگار، کودک دچار سردرگمی و گیج شدن شود.
آموزش الفبا به کودک باعث آماده‌سازی ذهنی کودک در سنین پایین می‌شود. یکی از راه‌ها برای یاد دادن الفبا به کودک، نشان دادن کتاب داستان به کودک و خواندن آن است.
یکی دیگر از راه‌های یادگیری آموختن شعر به کودک است که بسیار رایج است. از بهترین راه‌ها برای آموزش لغات و کلمات به کودک نوشتن اسم آن وسیله و چسباندن عکس آن در بالای آن است.

چگونه به کودکان الفبا بیاموزیم

معمولاً برای یادگیری کودکان تمرکز بر حواس بینایی و شنوایی راه مناسبی است. به این نوع آموزش سمعی و بصری گفته می‌شود. اما یک راه بهتر برای آموزش، می‌تواند لمس کردن حروف باشد. در این روش می‌توانیم با ساختن حروف با اجسامی مانند مقوا یا چوب به یادگیری کودک کمک بیشتری کنیم.

به صحبت‌های کودکان گوش دهید و به سؤالات آن‌ها پاسخ دهید. کودکان به‌طور طبیعی در حین یادگیری چیزهای جدید با سؤالاتی روبرو می‌شوند. با حوصله به سوالات کودکان گوش کنید و از آن‌ها بخواهید در مورد جواب سوال‌شان فکر کنند. این می‌تواند رشد شناختی آن‌ها را با توجه به صدای بلند با شما تحریک کند. هنگامی‌که از کودک خود حمایت کردید تا پاسخی برای سؤال خود بی اندیشد، همچنین می‌توانید سعی کنید بهترین پاسخی را که فکر می‌کنید به‌طور مستقیم به سؤال او پاسخ می‌دهد، به صورت غیر مستقیم به او ارائه دهید.

1. استفاده از کتاب‌های الفبا

در پاسخ به سوال چگونه الفبا را به کودکان آموزش دهیم، کتاب های الفبا اولین پیشنهاد هستند، انواع کتاب‌های الفبا را برای فرزندان خود از کودکی بخوانید. تکرار به کودک شما کمک می‌کند تا الفبا را در سنین پایین بیاموزد.

2. استفاده از پازل الفبا

آموزش حروف با پازل، ابزاری شگفت‌انگیز برای آموزش الفبا است. این‌یک راه عالی برای تمرین واژگان و مهارت‌های کلامی است.

3. فعالیت‌های حسی

درحالی‌که برخی از بچه‌ها حروف را خیلی سریع یاد می‌گیرند، برخی دیگر به تکرار و زمان بیشتری برای یادگیری حروف نیاز دارند. کودکان زمانی بهتر یاد می‌گیرند که تجربیات چند حسی زیادی با حروف داشته باشند.
می‌توانیم سینی بزرگی از ماسه آماده کنیم و اجازه بدهیم تا کودک نوشتن حروف را با نوشتن حسی آن‌ها در سینی انجام دهد.

آموزش الفبا به کودک ۲‌ ساله

خیلی زود است که انتظار داشته باشید کودک‌ ۲ ساله خواندن و نوشتن بیاموزد. کودکان در این سن ارتباط یک نماد (در این مورد الفبا) را با یک کلمه درک نمی‌کنند. تمرکز شما در حال حاضر باید این باشد که به فرزندتان فرصت‌های کافی برای بهبود دایره لغات و در این فرآیند، زبانش بدهید. اینکه بتواند از تجربیات اصلی خود صحبت کند به او کمک می‌کند تا کلمات را با تصاویر و سپس با الفبا را یاد بگیرد.

تکرار کلید اصلی در یادگیری مهارت های کودک است. درحالی‌که برخی از بچه‌ها حروف را خیلی سریع یاد می‌گیرند، برخی دیگر به تکرار و زمان بیشتری برای یادگیری حروف نیاز دارند. امروز قصد داریم تعدادی از روش‌های برای آموزش الفبا به کودک ۲ ساله را با شما به اشتراک بگذاریم.

  • آوازهای الفبا را بخوانید.
  • بازی‌های تطبیق حروف را انجام دهید.
  • استفاده از فلش کارت
  • نقاشی با انگشت
  • اسباب بازی‌های الفبا
  • تماشای فیلم‌های آموزشی
  • فعالیت‌های یادگیری الفبا

آموزش الفبا به کودک ۳ ساله

مناسب‌ترین زمان برای آموزش حروف به کودک سه‌سالگی است. در حدود سنین 3 تا 4 سالگی، والدین می‌توانند مشتاق تماشای فرزندشان باشند که در حال صحبت کردن با زبان شیرین کودکانه هستند. این ممکن است شامل مواردی مانند اشاره به کلمات آشنا یا صداهای حروف، بازگویی داستان‌هایی باشد که برای آن‌ها خوانده‌شده است، یا حتی ساختن قافیه‌های کودکانه.

مسیر یادگیری کودک مملو از تخیل، کاوش و بازی است. تخیل، کاوش و بازی نکاتی هستند که باید هنگام معرفی مهارت‌های خواندن اولیه به کودک خود در نظر داشته باشید. مهم‌تر از همه، روی تقسیم لذت مطالعه باهم تمرکز کنید. به کودک 3 ساله خود نشان دهید که نمادهای چاپ‌شده معنی را منتقل می‌کنند.

در این سن، بسیاری از کودکان به مرحله‌ای می‌رسند که ممکن است شروع به اشاره به علائم و نمادها کنند و معنای آن‌ها را تشخیص دهند. این‌یکی از اولین مراحل در یادگیری خواندن است و درنهایت کودکان یاد خواهند گرفت که نمادهای چاپی معنی‌دارند. اگر کودک شما از قبل برخی از کلمات را می‌شناسد، این کلمات را در هرکجا که می‌روید، روی تابلوها و برچسب‌ها نشان دهید. از این فرصت استفاده کنید و در مورد حروف و صداهایی که این کلمات تولید می‌کنند صحبت کنید تا به کودک شما کمک کند تا مهارت‌های آوازی اولیه را توسعه دهد.
مهارت‌های زبانی کودک خود را با روش‌های سرگرم‌کننده و هیجان انگیز برای کودک، تقویت کنید.

مجموعه عمو کتابی، مرجع انواع بازی فکری های کودکانه برای تمامی رده‌های سنی و در موضوعات مختلف از برترین تولیدکنندگان بازی های فکری است. میتوانید برای خرید بازی فکری کودک، پس از انتخاب بازه سنی مدنظر خود، بازی فکری های مناسب سن کودکتان را بر اساس تعداد نفرات بازی مشاهده کنید و بررسی و خرید نمایید. با عمو کتابی، آزمون و خطایی در انتخاب و خرید بازی فکری کودکانه در کار نخواهد بود. بهترین و تحسین‌شده‌ترین بازی ها گرد هم آمده‌اند تا برای کسانی که تمایل به خرید بازی های فکری کودکانه و مفید دارند، هیچ دغدغه‌ای وجود نداشته باشد.

برخی از کودکان در حدود سنین 3 و 4 سالگی شروع به تشخیص نحوه صحیح نگه‌داشتن کتاب به سمت بالا می‌کنند و صفحه را از چپ به راست ورق می‌زنند. در این مرحله ممکن است شروع به تظاهر به خواندن کتاب کنند. هنگام خواندن با صدای بلند، فرزندتان را تشویق کنید که بیشتر در ورق زدن و در دست گرفتن کتاب مشارکت داشته باشد. در حین خواندن انگشت خود را زیر کلمات بکشید تا به کودک کمک کنید کلمات را ببیند. کتاب‌ها را در اتاق فرزندتان بگذارید، حتی اگر هنوز نمی‌توانند بخوانند. این به آن‌ها فرصت زیادی می‌دهد تا مستقل از شما کتاب‌ها را کشف کنند.

آموزش الفبا به کودک ۴ ساله

کتاب‌های مناسب برای کودکان 3 تا 4 ساله انتخاب کنید. در این مرحله، کودکان احتمالاً داستان‌هایی با پایان‌های شاد و داستانی ساده را ترجیح می‌دهند. همچنین احتمالاً کودکان از داستان‌هایی لذت می‌برند که می‌توانند با آن‌ها ارتباط برقرار کنند. مانند داستان‌هایی درباره خواهر و برادر، حیوانات خانگی، ملاقات با پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها که به آن‌ها آرامش می‌دهد یا آن‌ها را می‌خنداند. اگر فرزندتان واقعاً از کتابی لذت می‌برد و اجازه دهید تا بارها آن را بخواند. بسیاری از کودکان دوست دارند کتاب‌های موردعلاقه خود را بیش از یک‌بار (یا صد بار!) بخوانند و بخش‌های خاصی را از روی آن یاد می‌گیرند. انواع مختلف کتاب، از جمله کتاب‌های غیرداستانی، شعر، و کتاب‌های مصور را کاوش کنید. با صحبت در مورد کتاب‌هایی که خوانده‌اید، مهارت‌های درک مطلب را توسعه دهید.

در سن 3 تا 4 سالگی، کودکان می‌توانند با یادآوری کلمات و عبارات آشنا در کتاب‌های مورد علاقه خود و بازگویی داستان‌های کوتاه و ساده شروع به تمرین مهارت‌های کلیدی درک مطلب کنند. حتی ممکن است فرزند شما بتواند اتفاقات بعدی را در یک داستان پیش‌بینی کند. به‌طور روزانه در مورد کتاب‌ها صحبت کنید تا مهارت‌های درک کودک خود را در طول زمان به‌صورت عادی و آرام تقویت کنید.

عجله نکنید

اشتباه رایجی که هنگام آموزش نوشتن به کودکان باید از آن‌ها اجتناب کنید، عجله است. اگر واقعاً علاقه‌مند هستید که حروف الفبا را به‌آرامی به کودکان نوپا آموزش دهید، باید از این اشتباه رایج اجتناب کنید. بزرگ‌ترین شعار برای رسیدن به موفقیت برای هر چالشی صبر است. اگر فرزند شما به چیزی علاقه نشان نمی‌دهد، بیش‌ازحد بر آن تأکید نکنید. آرامش خود را حفظ کنید و زمانی که فرزندتان نشانه‌هایی برای شروع نوشتن نشان می‌دهد این کار را انجام دهید. بچه‌ها قبل از شروع نوشتن رسمی با مداد به زمان زیادی نیاز دارند تا مداد رنگی، رنگ‌ها، رنگ‌ها و ابزارهای دیگر را کشف کنند.

آموزش الفبا به کودک ۵ ساله

کتاب‌های تصویری الفبا

کتاب‌های مصور الفبا راه عالی برای افزایش دانش حروف هستند. تنها چیزی که نیاز دارید کتاب، یک کاناپه راحت و یک کودک پیش‌دبستانی نوازشگر است.

  • از اشیاء برای پر کردن یک حرف استفاده کنید.
  • از انگشتان خود استفاده کنید.
  • کتاب‌ها را با صدای بلند بخوانید.
  • نوشتن حروف الفبا با شن.
  • پازل الفبا.

این فعالیت‌ها به کودک شما ساعت‌ها و ساعت‌ها سرگرمی می‌بخشد و در عین حال به او برای آموزش رسمی خواندن کمک می‌کند.

آموزش الفبا به کودک پیش‌دبستانی

روش‌های متنوع زیادی برای آموزش الفبا به کودکان پیش‌دبستانی وجود دارد. شما می‌توانید به‌وسیله‌ی آن‌ها زبان‌های دیگری را نیز به فرزندان خود بیاموزید. بهترین روش‌های یادگیری در کودکان پیش‌دبستانی استفاده از کتاب ‌های آموزشی است. با استفاده از کتاب‌های آموزشی و خواندن حروف و رنگ‌آمیزی کردن حروف، کودکان می‌توانند حروف را بهتر به خاطر خود بسپارند. شما می‌توانید

با توجه به هدفی که دارید کتاب آموزشی موردنظر را تهیه کنید و توانایی خواندن و نوشتن کودک را افزایش داد. همچنین می‌توان با افزایش مهارت موسیقی در کودکان با استفاده از سی‌دی‌های آموزش الفبا به کودک پیش دبستانی الفبا یاد دهید. کودکان در سن پایین علاقه زیادی به بازی و سرگرمی دارند. می‌توان با استفاده از بازی‌های آموزشی، کودکان را تشویق به یادگیری کرد.

تابلوهای تخته‌سیاه

کودکان به تابلوهای تخته‌سیاه علاقه زیادی دارند و می‌توانند در طول بازی با عروسک‌ها، خودشان را معلم عروسک‌هایشان بکنند، که می‌تواند برای شروع آموزش بسیار مناسب باشد.
کودک در سن ۶ سالگی علایق و استعدادهای زیادی برای شکوفایی دارد که پیشنهاد می‌شود در این سن استعدادهای کودک خود را پیدا کنید و علایق کودک خود را حتماً در نظر بگیرید. برای مثال اگر کودک شما بازی با پازل را به نقاشی کردن ترجیح می‌دهد اجازه دهید از طریق بازی با پازل به یادگیری حروف الفبا بپردازد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × 5 =