فواید قصه‌گویی برای کودکان (8 مزیت باور نکردنی و مهم)

فواید قصه‌گویی برای کودکان

شاید، کمتر کودکی را بیابید که از قصه خوشش نیاید. جنگل‌های سرسبز و کوه‌های بلند سرزمین‌های دور، عصای جادویی مادربزرگ، حیوانات سخنگو و … هر یک، جذابیت‌های خاصی برای کودکان دارند. چنین قصه‌های رویایی، دنیای شاد کودکان را جانی تازه می‌بخشند و به آن‌ها، سرنخی می‌دهند تا دنیایی تازه بسازند و خلاقیت خودشان را تقویت کنند. شاید، همه ما قصه‌های شنگول و منگول و یا قصه‌های هزار و یک شب و داستان شگفت‌انگیز شازده کوچولو را هنوز هم به یاد داشته باشیم. هر قصه، داستانی هر چند رویایی و غیرواقعی را نقل می‌کند؛ اما می‌تواند به راحتی پیامی تاثیرگذار به کودکمان منتقل کند. فواید قصه‌گویی برای کودکان، به چند موردی که ذکر شد، خلاصه نمی‌شود. اگر شما جزو مادرانی هستید که فکر می‌کنید، قصه‌گویی برای کودکان، تنها برای به خواب رفتن کودک کاربرد دارد، توصیه می‌کنیم چند دقیقه‌ای را با ما همراه باشید تا ببینید قصه‌ها با ذهن خلاق کودک شما چه می‌کنند!

مجموعه عمو کتابی، مرجع انواع کتاب کودک برای تمامی رده‌های سنی و در موضوعات مختلف از برترین ناشرهای کتاب کودکان است. با عمو کتابی، آزمون و خطایی در انتخاب و خرید کتاب در کار نخواهد بود. بهترین و تحسین‌شده‌ترین کتاب‌ ها گرد هم آمده‌اند تا برای کسانی که تمایل به خرید کتاب های ارزشمند دارند، هیچ دغدغه‌ای وجود نداشته باشد.

فواید قصه‌گویی به کودکان

این سوال که فواید قصه‌خوانی برای کودکان چیست، جواب‌های متنوعی ممکن است داشته باشد! شاید اگر این سوال را از مادربزرگ‌ها بپرسید، آن‌ها به خواب رفتن آسان‌تر کودک را مزیت قصه گفتن به کودک بدانند؛ مادران هم احتمالا، شیطنت کودک و خوابیدن با آرامش کودک را به همراه آموزش نکات موردنظرشان به کودک، دلیل اصلی قصه گفتن بدانند. حال، اگر این سوال را از خود کودک بپرسید، ممکن است با جواب‌های جالب‌تری رو به رو شوید. کودکان هم احتمالا، لذت بردن از قصه و داستان‌های جالب را تنها دلیل علاقه‌شان به قصه‌خوانی بدانند؛ اما واقعیت این است که قصه‌خوانی، در ذهن کودک و بر رفتار گفتار او تاثیری فراتر می‌گذارد. تاثیری که شاید نه مادران و نه خود کودکان و نه، حتی مادربزرگ‌ها بدانند! در ادامه به فواید قصه‌گویی برای کودکان می‌پردازیم:

افزایش قدرت تخیل کودک

یکی از فواید قصه‌گویی برای کودکان این است که قصه به تقویت خلاقیت و تخیل کودک کمک می‌کند. زمانی که شما قصه‌ای را برای کودکتان تعریف می‌کنید، فکر می‌کنید چه اتفاقاتی در ذهن او می افتد؟ او به همه صحبت‌های شما گوش داده و تجسم می‌کند! شاید شما تنها، قصه یک دختر کبریت‌فروش تنها در یک شب زمستانی را برای او تعریف کنید؛ اما او، از کفش‌های پاره دخترک کبریت‌فروش تا سرمای غیرقابل تحمل زمستان را تجسم کند!

افزایش علاقه به مطالعه

یکی دیگر از تاثیرات و مزایای قصه‌گویی برای کودکان، افزایش علاقه به مطالعه در آن‌ها است. کاری که با وجود گوشی‌های همراه و بازی‌های فوق‌العاده جذاب در آن‌ها، شاید به سختی بتوان انجام داد! در واقع، شاید قصه گفتن، تنها راه‌حل برای افزایش علاقه کودک به مطالعه و کتاب‌خوانی در دنیای کنونی باشد. دنیایی که میل به بازی‌های کامپیوتری و گوشی‌ها و تبلت‌های جذاب، جای کتاب و مطالعه را گرفته‌اند.

افزایش مهارت‌های شنیداری کودک

همه کودکان سالم و خلاق، شیطنت‌های زیادی می‌کنند. آن‌ها از صبح تا شب در خانه به دنبال جستجو هستند و دوست دارند صحبت کنند. در واقع کودکان حرف زدن را بیشتر از گوش دادن دوست دارند. این موضوع ممکن است باعث شود که فکر کنید، کودک شما حواس‌پرت است؛ اما حواس‌پرتی یا بازیگوشی کودک شما بیشتر ممکن است به دلیل این باشید که او دوست ندارد بشنود! یکی از راهکارهای کاربردی که برای افزایش مهارت گوش دادن کودک وجود دارد، قصه‌گویی است. قصه‌ها شاید تنها چیزی باشند که کودکان دوست دارند بشنوند! پس کودکتان را از شنیدن آن‌ها محروم نکنید!

افزایش هوش کودک

از فواید قصه‌گویی برای کودکان می‌توان به تاثیرات باورنکردنی قصه بر هوش کودک نیز اشاره کرد. زمانی که شما یک قصه را برای کودتان تعریف می‌کنید، او چیزی فراتر از آنچه شما فکر می‌کنید، یاد می‌گیرد. از قوائد و اصول چینش کلمات گرفته تا پیام‌های اصلی و فرعی داستان و حتی نکات ریز و کوچکی که ممکن است حتی برای شما اهمیتی نداشته باشد. تمامی این موارد، دست به دست هم می‌دهند و باعث می‌شوند تا ذهن کودک شما رشد کند. کودکانی که مادران آن‌ها عادت دارند برایشان قصه تعریف کنند، معمولا باهوش‌تر هستند و مطالب را بهتر از بقیه کودکان یاد می‌گیرند. چنین کودکانی در مدرسه هم، از بقیه کودکان باهوش‌تر هستند.

بهتر خوابیدن کودک

یکی دیگر از فواید قصه‌گویی برای کودکان که بدون شک، مادران عاشق آن هستند، خوابیدن کودک است! اگر کودک شما به سختی می‌خوابد یا علاقه‌ای به خوابیدن نشان نمی‌دهد، قصه بهترین راه‌حل است. قصه گفتن باعث می‌شود کودک دست از جنب و جوش بردارد و به آرامی در کنار شما بخوابد تا به داستان شما گوش دهد. این موضوع باعث می‌شود به راحتی و بدون دردسر بخوابد.

تربیت آسان‌تر کودک

بعضی وقت‌ها، قصه‌ها بیشتر از اینکه یک داستان باشند، یک ابزار برای ترتبیت فرزندان هستند. ابزاری که شما می‌توانید با توجه به شرایط آن را به نفع خودتان تغییر دهید! به عنوان مثال، اگر کودک شما امروز صبح از رفتن به مدرسه امتناع کرده است، شما می‌توانید یک قصه در این مورد برایش بسازید! در این قصه، می‌توانید داستان پسری را تعریف کنید که مدرسه نمی‌رفت و از صبح تا شب در خانه بازی می‌کرد. در انتهای قصه، کودک متوجه می‌شود که تمام دوستان او بزرگ شده‌اند و به تمام آرزوهای کودکیشان رسیده‌اند؛ اما او همچنان کودک است و به هیچ کدام از آرزوهایش نرسیده است! البته توجه داشته باشید که کودکان بسیار تیز هستند، بنابراین شاید بهتر باشد پیامتان را به صورت غیرمستقیم در داستان بگنجانید.

بالا بردن قدرت و جسارت کودک

کودکی که داستان شنگول و منگول را بارها شنیده است، یاد گرفته است که در را به روی هر کسی باز نکند! او این قدرت را به مرور زمان کسب می‌کند که چگونه باید با چنین افرادی برخورد کند. بنابراین، قصه‌ها به کودک کمک می‌کنند تا الگوبرداری کند و یاد بگیرد که چگونه در شرایط و موقعیت‌های دشوار، باید رفتار کند. به مرور زمان می‌بینید که کودک شما با توجه به آنچه یاد گرفته است، در شرایط مختلف به خوبی تصمیم می‌گیرد و رفتار می‌کند!

بهبود گفتار و تلفظ صحیح کلمات

نتایج تحقیقاتی که در رابطه با یادگیری واژگان جدید توسط کودکان انجام یافته است، نشان می‌دهد که 80 درصد واژگانی که کودکان از 6 سالگی به بعد یاد می‌گیرند، از قصه‌ها و کتاب‌هایی است که مطالعه می‌کنند یا برایشان تعریف می‌شود! اگر چه این نتایج بسیاری عجیب هستند، اما به طور مستقیم به فواید قصه‌گویی برای کودکان اشاره دارند.

چرا کودکان به قصه نیاز دارند؟

کودکان دوست دارند، قصه‌های جالبی را از زبان شما بشنوند و چیزهای جدیدی را یاد بگیرند. در کنار فواید قصه‌گویی برای کودکان، شاید به این موضوع نیز فکر کرده‌اید که چرا کودکتان هر شب از شما می‌خواهد که برایش قصه تعریف کنید؟! کودکان از صبح تا شب در تلاطم هستند و بدون کوچکترین خستگی، تلاش می‌کنند تا بیشترین چیزها را در طول روز یاد بگیرند. شاید قصه‌ها، آخرین راه برای یاد گرفتن و یافتن چیزهای جالب و عجیب و غریبی باشد که کودک به دنبالش بوده است! تجربه‌ها و موضوعاتی که کودک از طریق قصه یاد می‌گیرد، بدون شک، شیرین‌ترین یادگرفتنی‌های دنیای کودکانه هستند.

تاثیر قصه‌گویی بر خلاقیت کودکان چیست؟

شاید متوجه شده باشید که کودکتان پس از شنیدن قصه شما، نقاشی یکی از شخصیت‌های داستانتان را کشیده باشد! اگر داستان دزدان دریایی را برایش تعریف کرده باشید، او نقاشی یک کشتی بزرگ در دریا یا ناخدای یک چشم را می‌کشد! بدون آنکه حتی تصویری از داستان را دیده باشد. این موضوع، به طور واضح، نقش قصه‌گویی در پرورش خلاقیت را نشان می‌دهد. در واقع از مهم‌ترین فواید قصه‌گویی برای کودکان، همین پرورش خلاقیت کودک است که در نهایت به تقویت هوش و قدرت کودک ختم می‌شود.

ویژگی‌های یک قصه خوب برای کودک

در مورد فواید قصه‌گویی برای کودکانبط صحبت کردیم، اما ممکن است این سوال برای شما پیش آید که قصه خوب برای کودک چه ویژگی‌هایی دارد؟ حتما شنیده‌اید که شنیدن برخی مسائل برای کودکان مناسب نیست یا ممکن است موجب ترس کودک و ایجاد حس بد در کودک شود؛ بنابراین بهتر است با ویژگی‌های قصه مناسب برای کودک آشنا شوید تا بتوانید از فواید قصه‌گویی برای کودکان بهره‌مند شوید:

کوتاه باشد!

کودک شما نمی‌تواند ساعت‌ها کنار شما بنشیند و به داستان طولانی شما گوش دهد! به علاوه، مطمئنا شما هم از تعریف کردن داستان طولانی خسته می‌شوید. به همین دلیل، توصیه می‌شود قصه‌های کوتاه برای کودک تعریف کنید.

قابل فهم باشد

یک قصه کودکانه باید برای کودک، قابل فهم باشد تا کودک به راحتی متوجه بخش‌های مختلف آن شده و از آن، لذت ببرد.

شخصیت‌ها و قهرمان‌های جذاب

شخصیت‌ها هستند که داستان را جذاب می‌کنند. یک داستان جذاب برای کودک، قهرمان‌های پویا و جذابی دارد.

مرز بین بد و خوب واضح است!

در یک داستان کودکانه، کودک باید بتواند به راحتی خوبی‌ها و بدی‌ها یا شخصیت‌های منفی و مثبت را تشخیص دهد.

شخصیت‌های مثبت بر شخصیت‌های منفی پیروز می‌شوند

حتما توجه داشته باشید که اگر می‌خواهید از فواید قصه‌گویی برای کودکان به بهترین شکل ممکن بهره‌مند شوید، باید داستانتان را به گونه‌ای تنظیم کنید که شخصیت‌های مثبت بر شخصیت‌های منفی داستان غلبه داشته باشند.

شروع، میانه و پایان متناسب!

کودکان، تفاوت‌های جزئی را به سختی تشخیص می‌دهند و ساختارهایی که واضح نیستند را سخت درک می‌کنند. بهتر است، داستان‌هایی را برای کودکتان انتخاب کنید که آغاز و پایان آن، تطابق خوبی باهم داشته باشند.

شاد باشد

داستان‌ها باید شاد باشند. داستان‌های غم‌انگیز، می‌توانند تاثیرات بدی بر روحیه کودک بگذارند.

سخن آخر

قصه‌ها، شاید بهترین راه برای ورود به دنیای کودکان هستند. حتما در طول روز، موضوعات مختلفی به ذهنتان می‌رسد که نمی‌دانید چگونه آن‌ها را به کودکتان آموزش دهید. در چنین شرایطی بهتر است تا شب صبر کنید تا موقع قصه گفتن فرا برسد! از جمله فواید قصه‌گویی برای کودکان، می‌توان به افزایش هوش و خلاقیت کودک، آموزش مسائل مختلف و تقویت مهارت‌های شنیداری کودک اشاره کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × 2 =