بهترین راه‌های افزایش اعتماد به نفس کودک

اعتماد به نفس کودک - عمو کتابی

سوالات پر تکرار درباره اعتماد به نفس کودک

اعتماد به نفس کودک در جامعه‌ی امروزی اهمیت زیادی پیدا کرده است. اکنون پدرها و مادرها درک می‌کنند که هر حرکت یا گفته‌ای می‌تواند در اعتماد به نفس کودک نقش داشته باشد و آینده‌ی او را تحت‌تأثیر قرار دهد.
پرتکرارترین سؤالات والدین دررابطه‌با افزایش اعتماد به نفس در کودکان و نوجوانان، موارد زیر هستند:

• چرا کودکم اعتماد به نفس ندارد؟
• نشانه های اعتماد به نفس پایین در کودکان چیست؟
• چگونه اعتماد به نفس کودک را تقویت کنیم؟
• آیا استفاده از کتاب کودک، در رشد اعتماد به نفس تأثیرگذار است؟

مجموعه عمو کتابی، مرجع انواع کتاب کودک برای تمامی رده‌های سنی و در موضوعات مختلف از برترین ناشرهای کتاب کودکان است. با عمو کتابی، آزمون و خطایی در انتخاب و خرید کتاب در کار نخواهد بود. بهترین و تحسین‌شده‌ترین کتاب‌ ها گرد هم آمده‌اند تا برای کسانی که تمایل به خرید کتاب های ارزشمند دارند، هیچ دغدغه‌ای وجود نداشته باشد.

با خواندن نکات موجود در این مقاله، به پاسخ تمام پرسش‌های بالا می‌رسید. اگر نگران شخصیت فرزند خود در آینده هستید، با ما همراه باشید.

علائم اعتماد به نفس پایین در کودکان

معمولاً کودکانی که با اعتماد به نفس پایین درگیر هستند، علائمی را از خود بروز می‌دهند. شناخت این علائم کمک می‌کند تا هر چه زودتر بتوانید برای رفع این مشکل اقدام کنید.

علائم اعتماد به نفس پایین در کودکان

این علائم به شرح زیر است:

• معمولاً کودک وسواس زیادی در انجام کارها دارد و به خودش سخت می‌گیرد.
• بیشتر از موفقیت‌ها، به فکر شکست‌های خود است و دائماً از خود انتقاد می‌کند.
• اکثر اوقات به توانایی‌های خود در انجام کارها شک دارد.
• همیشه از دوستان و هم‌سن‌وسال‌های خود می‌گوید و احساس می‌کند به‌خوبی آنها نیست.
• بیش از اندازه در جمع‌ها، خجالتی است.

توجه: پیشنهاد می‌شود اگر خودتان به‌خوبی قادر به تشخیص این موضوع نیستید، از یک روان‌شناس یا روان‌درمانگر کودک کمک بگیرید. این افراد معمولاً می‌توانند با انجام تست اعتماد به نفس در کودکان، به‌خوبی این آسیب را شناسایی کنند.

اعتماد به نفس کودک را چگونه بالا ببریم؟

تا اینجا با علائم و نشانه های کم بودن اعتماد به نفس در کودکان و نوجوانان آشنا شدیم. حال سوالی که مطرح است این است که چرا کودکان اعتماد به نفس ندارند ؟ چه مواردی موجب کاهش اعتماد به نفس شده است و به عنوان والدین چه کارهایی را باید انجام دهیم و چه کارهایی نباید بکنیم تا اعتماد به نفس کودکان افزایش یابد؟

کتاب‌ها، همراهی برای رشد عزت نفس کودکان

همیشه آموزش‌هایی که در قالب داستان، بازی و یا شعر به کودکان داده می‌شود، تا مدت زیادی در ذهن آنها باقی می‌ماند. کتاب اعتماد به ‌نفس کودک، یکی از روش‌هایی است که می‌توانید برای بالابردن اعتماد به نفس در فرزندان خود از آن استفاده کنید، به‌ویژه زمانی که کودک شما در سنین پایین قرار داشته باشد.

اگر شما جزو والدینی هستید که تجربه‌ی زیادی از مسائل تربیتی و رشد مهارت‌ها در کودکان ندارید، توصیه می‌شود حتماً از انواع کتاب اعتماد به نفس کودک بهره ببرید. کافیست روی لینک آن کلیک کنید تا کتاب های کودکانه در این باره را مشاهده و بررسی نمایید و در صورت نیاز خرید نمایید.

عدم اعتماد به نفس در کودکان با جلوگیری از شکست خوردن

اکثر والدین به دلیل محبتی که نسبت به فرزند خود دارند، همیشه مراقب‌اند که کودک آنها در مسائل مختلف شکست نخورد. تلاش کردن برای رسیدن به یک هدف، موضوعی است که باید از سنین کم به فرزندان خود، آموزش دهید.
مثلاً اگر نگهداری از یک گل را به عهده‌ی کودک خود گذاشته‌اید، سعی نکنید تا خودتان به نگهداری از گل بپردازید.

عدم اعتماد به نفس در کودکان با جلوگیری از شکست خوردن

کمک‌کردن بیش از حد والدین در انجام کارها، باعث می‌شود تا کودک احساس کند به‌تنهایی قادر به انجام کارها نیست و همیشه نیاز به حمایت دارد. خلاف این مسئله نیز، اعتماد به نفس و روحیه‌ی تلاشگری را در کودک تقویت می‌کند و به او یاد می‌دهد که اهداف ترسناک نیستند، اما باید برای رسیدن به آن‌ها تلاش کرد.

به کودکان مسئولیت بدهید

یکی از سؤالات پرتکرار والدین این است که چگونه اعتماد به نفس کودک را بالا ببریم؟ پاسخ به این سؤال بسیار ساده است، به فرزندان خود مسئولیت بدهید.
افراد وقتی کاری به آنها محول می‌شود، احساس مهم بودن می‌کنند و دقیقاً اینجا است که عزت‌نفس، رشد می‌کند. سعی کنید با سپردن کارهای ساده اما مهم از سنین کم، این حس را در کودک خود به وجود بیاورید.

توجه داشته باشید که واکنش شما از نتیجه‌ی آن کار، بسیار مهم است. اگر کار را به‌خوبی انجام نداد، از او تعریف‌های نابجا نکنید و یا واکنش‌های خشن و سرکوب‌کننده از خود نشان ندهید. اگر هم کار را با موفقیت پشت سر گذاشت، این دستاورد را به او تبریک بگویید و تشویقش کنید.

البته بخش زیادی از زمان رشد فرزندان در مدرسه میگذرد، همانقدر که مسئولیت دادن به کودک در خانه مهم است، مسئولیت دادن به وی در مدرسه نیز اهمیت دارد. لذا باید از مسئولین مدارس خود بخواهید که چنین خواسته‌هایی از فرزندان شما داشته باشند. رعایت این مسئله در محیط‌های آموزشی، به‌تنهایی می‌تواند باعث افزایش اعتماد به نفس در دانش آموزان و رشد سطح اعتماد به نفس کودکان در مدرسه شود و درنهایت عزت نفسش را نیز تقویت کند.

اعتماد به نفس پایین در کودکان با مقایسه کردن

احتمالاً شما هم در کودکی تجربه‌ی مقایسه شدن با دوستان یا حتی اقوام هم‌سن‌وسال خود را داشته‌اید. مقایسه کردن در سنین مدرسه، یکی از رایج‌ترین اشتباهاتی است که هنوز هم برخی والدین آن را انجام می‌دهند.
این کار یکی از بزرگ‌ترین دلایل اعتماد به نفس پایین در دانش آموزان است که متأسفانه در محیط آموزشی هم آن را مشاهده می‌کنیم.

شما به‌عنوان معلم یا والدین، باید این موضوع را به کودکان خود یادآوری کنید که همه مثل هم نیستند. هر شخص توانایی‌های منحصربه‌فرد خود را دارد و می‌تواند کارهایی را انجام دهد که شاید دیگران در انجام آن، ناتوان باشند.
بنابراین سعی کنید برای حفظ اعتماد به نفس کودکان و نوجوانان خود، از هرگونه مقایسه در مورد ظاهر، مهارت‌ها، ویژگی‌های شخصیتی و … خودداری کنید.

بگذارید کودکان یاد بگیرند

روش‌های افزایش اعتماد به نفس در کودکان، به هم شبیه نیست. ممکن است یک کودک حتی با مشاهده و تقلید رفتار والدین خود، با افزایش اعتماد به نفس مواجه شود؛ درصورتی‌که شاید یک کودک دیگر، نیاز به اجرای ترفندهای بیشتری داشته باشد.
به طور کل، یادگیری، همیشه یکی از قوی‌ترین راهکارهایی بوده که در افزایش اعتماد به نفس تأثیر می‌گذارد.

بگذارید کودکان یاد بگیرند

در سنین مختلف، چیزهایی برای یادگیری وجود دار، از بستن بند کفش گرفته تا کشیدن یک تابلوی حرفه‌ای، همه این موارد می‌توانند در سن مناسب خود، بسیار کمک‌کننده باشد. سعی کنید فرزند خود را از سنین کم با یادگیری مهارت‌های مختلف آشنا کنید. این کار علاوه بر بالابردن اعتماد به نفس، باعث پیداکردن علاقه آن‌ها هم می‌شود.

توجه به تفاوت های فردی در کودکان

هر انسانی توانمندی ها و نقاط ضعف منحصر به فرد خودش را دارد و انسانها اصلاً و ابداً شبیه هم نیستند. کودکان با قابلیت ها و استعدادهای متفاوت خلق شده اند و هرکدام میتوانند در کار مورد علاقه خود نابغه باشند. بعضی از والدین به خاطر شدت علاقه‌ای که به فرزند خود دارند دوست دارند که او را در بالاترین قله موفقیت در عرصه های مختلف ببینند اما از تفاوتهای فردی کودکان غافل می‌شوند. به طور کلی بعضی از کودکان درونگرا هستند و بعضی از آنها برون گرا. درونگراها کارهایشان را با دقت و ظرافت بیشتری انجام میدهند. کودکان آرام‌تری هستند و خیلی جنب و جوش ندارد. اما برونگراها علاقه به جنب و جوش دارند و تحرک بسیاری دارند. آنها راحت حرف می زنند و می توانند ‌سریع دوست پیدا کنند. علاوه بر این می تواند در گروه های نمایش، سرود و هنر های این چنینی راحت عمل کنند.

یکی از اشتباهات رایج والدین این است که شخصیت کودک خود را دقیقاً نمی شناسند و از کودک درون گرای خود توقع دارند مانند کودکان برون‌گرا رفتار کند. آنها دوست دارند کودکان پر جنب و جوش و پرحرف داشته باشندکه در کارهای گروهی مدیریت و رهبری را به عهده می‌گیرد. دوست دارند کودکانشان راحت بتواند در جمع ها سخن بگوید. این خیلی خوب است که ما بتوانیم به کودکان درونگرای خود مهارت های کافی را بیاموزیم تا بتواند از حقوق خود دفاع کند اما به یاد داشته باشیم که نباید ی روی کودکان خود فشار بیاوریم و ویژگی‌های شخصیتی آنها را نادیده بگیریم. کودکان درونگرا ذاتا علاقه‌ای به جلب توجه زیاد در جمع ها و جنب و جوش ندارند. این‌موضوع با نداشتن اعتماد به نفس متفاوت است. ممکن است یک کودک درونگرا کم صحبت کند و کم تحرک داشته باشد اما از اعتماد به نفس خوبی لازم برخوردار باشد. لازم است که ابتدا والدین کودکان خود را دقیقاً بشناسند و روی او برچسب عدم اعتماد به نفس نزنند.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم، مهم‌ترین دلایل ایجاد و یا عدم وجود اعتماد به نفس در کودکان را بررسی کنیم و راهکارهای ساده‌ای را ارائه دهیم که بلافاصله قابل‌اجرا باشند .
باتوجه‌به نکات ارائه شده در این نوشته، متوجه شدید که رعایت چند موضوع ساده مانند، مقایسه نکردن کودکان با دیگران، مسئولیت دادن به آنها، استفاده از کتاب کودکان و سایر موارد، می‌تواند اعتماد به نفس کودک شما را در همان سنین پایین افزایش دهد.

نظر شما در مورد نکات مطرح شده چیست؟به نظر شما چه ترفندهای دیگری در افزایش اعتماد به نفس کودکان تأثیرگذار است؟

منبع 1

منبع 2

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 + هفده =